Lindstrøm-prosessen - en juridisk skamplett

Pris
- Gratis
Men dessverre; man skal ikke langt tilbake i tid for å finne stygge eksempler på juridiske bommerter. En av de mer kjente var selvsagt Bjugn-saken, en grotesk offentlig overkjøring av et uskyldig menneske. Per Liland ble dømt for et mord han ikke hadde begått. Gjenopptakelse av Fredrik Fasting Torgersens drapssak er i skrivende stund også på trappene, etter utrettelig arbeid og påtrykk fra bl.a. jusprofessor Ståle Eskeland.
Vi husker de groteske draps- og sedelighetssakene. Noe som derimot er blitt vesentlig mer dysset ned er det justismordet som ble begått mot en fremstående norsk embetsmann: Harry Lindstrøm, tidligere næringsminister. Lindstrøm ble dømt for bedrageri og grov utroskap i tjenesten av norske domstoler – og i praksis også av norske medier og kjente politikere!
Saken kom i kjølvannet av Kings Bay-skandalen, og det er påstått at dette er med på å skille Lindstrøm-saken fra andre justismord: Kan det tenkes at man rett og slett trengte en syndebukk og at hele saken egentlig var et politisk spill? Mediene kastet seg over saken, åkkesom.
Lindstrøm sto lagelig til for hugg etter iscenesatte intriger og regelrette løgner fra mennesker han tidligere hadde hjulpet og stolt på. Selv om det senere dukket opp dokumenter som beviste Lindstrøms uskyld og dermed satte punktum for en juridisk skandale, er det få som har engasjert seg i saken i ettertid.
En av dem er imidlertid kveldens innleder; Hjalmar Markussen, journalist og forfatter av boken ”Prosessen mot Lindstrøm - et politisk justismord”. Han har selv gjort mange forsøk på å få norske mediers oppmerksomhet omkring saken, men blitt møtt med øredøvende stillhet. Hvordan kan en slik historie ikke vekke interesse?
Den mediepolitiske siden av saken er absolutt et interessant spørsmål. Denne Upop-aftenen gir deg en oppsiktsvekkende historie om norsk rettsvesen og kjente (og mindre kjente, desperate) menneskers påvirkningskraft.
Panel:
Hjalmar Markussen
journalist og forfatter av boken “Prosessen mot Lindstrøm - et politisk justismord”