Upopulær aften: Dødsstraff i Norge, 1815-1876

DatoTidSted

Kulturutvalget ønsker deg velkommen til årets tredje Upopulære aften! Kveldens foredrag anbefales ikke for sarte sjeler.

Mellom 1815 og 1876 ble 44 mennesker henrettet i Norge - 39 menn og 5 kvinner. Ta turen til Lillesalen for en redegjøring av dødsstraffens historie i Norge i det 19. århundre. Her er giftmord, parteringer, massakrer på småbarn; rovmord og postran, barn som dreper sine foreldre og foreldre som myrder sine barn. Mennesker blir slått ihjel med øks, foret med arsenikk og stryknin, kvalt, druknet og skutt. Lik blir brent i peiser, kastet i veikanten og brent inne i hus. Det er tortur, vold, blod og lidelse på en bakgrunn av fattigdom, uvitenhet, møkk og brutalitet. Grøss og gru, med andre ord.

Det eksisterer mange myter omkring dette temaet. Hvem ble henrettet, hvordan og hvorfor? Hvem ble dødsdømt, og hvem ble benådet? De gjeldende lover og paragrafer, henrettelsesmetoder, bødler og et lite knippe av utvalgte delinqventer blir referert. Kunne man faktisk miste hodet for å ha stjålet brød? Ble alle som fødte i dølgsmål henrettet? Var det dødsstraff for homoseksualitet? Brukte man noensinne guilliotine i Norge? Hvem var den siste som ble brent levende, og hvorfor?

Torgrim Sørnes er overlege ved Akershus universitetetssykehus og forfatter av den nylig utgitte boken "Ondskap", en krønike over de 44 menn og kvinner som ble henrettet i Norge mellom 1815 og 1876. Boken har mottatt strålende anmeldelser fra blant annet Aftenposten.

Vel møtt!