Veien til Mekka: Hva skjer i Midtøsten?

Pris

  • Gratis
DatoTidSted
  • onsdag 19. september 2012 kl. 19:00 i Betong

Våren 2011. Et spontant utbrudd av politisk frustrasjon som spredte seg i Nord-Afrika og Midtøsten.

Høsten 2012. Halvannet år med konstitusjonelle endringer, demokratiske valg, militærmakt mot egen befolkning, R2P-intervensjon, splittet sikkerhetsråd, økt konfliktnivå statene seg imellom, frykt for endeløs krig, Annans fredsplan.

Midtøsten etter første verdenskrig kan på mange måter betraktes som en politisk vulkan som med ujevne mellomrom får utbrudd med voldsom kraft. De dypereliggende utbruddskreftene synes derimot ikke å ha blitt vesentlig svekket over tid. Både i den postosmanske ordenen og i kjølvannet av kolonimaktenes regionale maktspill er det samspillet mellom ytre og indre krefter som er avgjørende for konfliktutfallet.

Er noe annerledes nå? Førte den arabiske våren til en revolusjon i landene, eller ser man snarere en politisk kontinuitet i Midtøsten? Nordmenn har stor interesse for hva som skjer i Midtøsten, og mannen på gata har en klar mening om hvem som er de gode og hvem som er de onde i regionen. Midtøsten-konflikten er på den måten ikke bare en utenrikspolitisk problemstilling her til lands, men reiser også en rekke innenrikspolitiske problemstillinger. Forstår vi kompleksiteten i regionen?

Betegnelsen Midtøsten-ekspert har kanskje mistet sin kraft i løpet av de fire årstidene som har fulgt etter den arabiske våren, men vi bruker den likevel. Vær der når Kulturutvalget inviterer til Midtøsten-debatt med noen av de mest kvalifiserte personene vi har her i landet til å svare på spørsmålet "Hva skjer i Midtøsten?".

Panel:
Åshild Eidem, journalist og forfatter
Nils A. Butenschøn, direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter
Bjørn Olav Utvik, professor ved insitutt for kulturstudier og orientalske språk
Karen Karamé, forsker ved NUPI.
Souhail Mahdi, norsk-syrer